Johannes Cornelis Leijen – 1876 – 1958

Het tekentechnisch creatieve-gen heeft Daniel Leijen ongetwijfeld verkregen via zijn voorouder J.C. Leijen.

Jan (roepnaam) is geboren op dinsdag 12 september 1876 in Schoorl en overleden in 1958 in Best Noord Brabant. Hij was een bekend architect in Bergen  en omstreken. Enkele van zijn projecten zijn de Adelbertusschool, het pand met het voormalige politiebureau aan de Karel de Grotelaan 11-17,  en de (in 1924 ingewijde) Petrus en Pauluskerk in Bergen NH.

Klik hier om naar de Fiets-wandelroute gebouwen van J.C. Leijen in Bergen te gaan.

Een portret: Jan Leijen, een Bergense architect van allure

Auteurs: Ed Duin en Daniël Leijen

Inleiding

De Bergense architect Jan Leijen heeft aan het begin van de vorige eeuw veel beeldbepalende panden in Bergen en Bergen aan Zee ontworpen. Van deze bouwwerken, met hun specifieke architectonische kenmerken, staan er nog veel in volle glorie overeind, zoals de RK Petrus- en Pauluskerk en restaurant Duinvermaak aan de Breelaan. Helaas zijn er ook veel panden gesloopt, waarbij vooral met de afbraak van het Retraitehuis en de koepelkapel van het Ursulinenklooster aan de Loudelsweg veel Bergense historie verdwenen is.

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de door Jan Leijen ontworpen bouwwerken, die op dit moment bekend zijn. Om te bepalen, welke panden door hem zijn ontworpen, zijn zoveel mogelijk de originele bouwtekeningen gebruikt. Natuurlijk kunnen niet alle door hem ontworpen gebouwen in dit artikel beschreven worden. Dit zal echter ruimschoots goedgemaakt worden in een boek dat over de architect geschreven gaat worden. Lees verder…